Recordem Gay-Lussac, pare de la llei dels gasos ideals

Ahir recordàvem Lavoisier, pare de la química moderna, en el 217è aniversari de la seva mort. Avui toca retre homenatge a un altre químic francès, Joseph Louis Gay-Lussac, que morí el dia 9 de maig de 1850 a la ciutat de París (avui fa 161 anys).

Gay-Lussac va descobrir el bor (a 1808, juntament als químics Humphry Davy i Thénard, va aïllar l’element) però la gran aportació del personatge a la química i la física, pel qual ha passat a la història, van ser les seves dues lleis dels gasos.

Per una banda tenim la llei de Charles i Gay-Lussac i per l’altra la llei dels volums de combinació. La primera, combinada amb la llei de Boyle, va donar lloc a la Llei dels Gasos Ideals.

Tot i ser famós pel seu estudi físic dels gasos, el químic Gay-Lussac també va treballar en les mescles etanol/aigua. Fet que ens ha deixat la unitat de mesura de la quantitat d’etanol en begudes alcohòliques, els graus de Gay-Lussac. Aquesta unitat la utilitzem quotidianament, fins i tot (potser) més que el percentatge i tot (les quals són equivalents). Per exemple, un cava Brut Nature que tingui un 11.5 % d’etanol, podem definir que presenta 11.5 º Gay-Lussac.

2 pensaments sobre “Recordem Gay-Lussac, pare de la llei dels gasos ideals

  1. Unes relacions molt simples però quan les veus per primera vegada no són del tot evidents. Al batxillerat porten la seva feina fins que en un requadre veus la de Van der Waals i penses, això que fem nosaltres tampoc està tan malament.

    Ostres amb el Davy, va estar al darrere d’una bona pila de descobriments!! Tot i que el més famós deu ser encara el de Faraday.

    Els graus són de Gay-Lussac… si es que hi ha tantes coses que han fet aquests..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s