Noves propietats de l’aigua

Llegeixo al web de la Universitat de Barcelona (UB) que s’ha publicat un article sobre un estudi dirigit per un investigador del Departament de Física Fonamental de la UB sobre noves propietats de l’aigua confinada a baixes temperatures. L’article ha estat publicat recentment (07/04/2011) a la revista Physical Review Letters.

Segons aquest estudi dirigit per l’investigador Giancarlo Franzese, on també hi han participat investigadors de la Universitat de Boston i de la Universitat Tècnica de Berlín, “el nanoconfinament hidrofòbic pot modificar la termodinàmica de l’aigua a molt baixes temperatures”.

Com a resultat de l’estudi, s’ha observat “una forta disminució de les fluctuacions termodinàmiques, relacionades amb la compressibilitat, el coeficient d’expansió tèrmica i la calor específica”. Aquesta disminució té lloc a qualsevol pressió, i amb pressions de l’ordre de 180 MPa arriba a ser gairebé del 99 % per a una concentració de nanopartícules del 25 % en volum. També s’ha determinat que la disminució continua sent gairebé del 90 % per a una concentració deu vegades més baixa.

Segons el mateix Franzese, aquests resultats impliquen que el comportament termodinàmic de l’aigua confinada en nanocanals hidrofòbics és molt diferent del comportament de l’aigua sense confinament, fins i tot en relació amb la possible presència de més d’una fase líquida dins d’aquests rangs de temperatures i pressions.

Referència de l’article:
Strekalova, Elena G.; Mazza, Marco G.; Stanley, H. Eugene y Franzese, Giancarlo. “Large Decrease of Fluctuations for Supercooled Water in Hydrophobic Nanoconfinement. Physical Review Letters, 2011, vol. 106, 145701.

3 thoughts on “Noves propietats de l’aigua

  1. Ostres quina notícia, encara no ho havia llegit això del Giancarlo… L’aigua és increïble. Els fluids donen molt bones sorpreses…

    PS. I fins a 4t de física no es fan fluids (i és optativa).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s