Celebració de l’AIQ2011 al Parlament de Catalunya

Aquesta tarda-vespre uns 200 químics i químiques d’arreu del país hem estat convidats al Parlament de Catalunya. El motiu ha estat la celebració de l’Any Internacional de la Química de forma institucional mitjançant l’acte titulat “Química: la nostra vida, el nostre futur” que ha tingut lloc a la Sala Auditori del Palau del Parlament de Catalunya i ha  estat presidit per la presidenta Núria de Gispert.

D’esquerra a dreta; Romà Tauler (president de la Societat Catalana de Química), Núria de Gispert (Presidenta del Parlament de Catalunya) i  Miquel Àngel Essomba (director del Centre UNESCO de Catalunya).

La primera de les ponències ha estat la d’ Ernest Giralt (IRB Barcelona i Química Orgànica UB). Sota el títol “La ciència de la química”, el Dr. Giralt ha fet molt d’èmfasi amb la química mèdica, sobretot amb el futur que tenen els pèptids com a fàrmacs, dels quals s’espera que ens permetin superar el gran problema dels fàrmacs actuals, és a dir els efectes secundaris. Però pel que fa a aquests pèptids encara queda superar una problemàtica, que és la seva dificultat per a l’administració oral (pel que fa a la seva estabilitat).

La segona ponència ha estat a càrrec de Xavier Duran (químic i periodista, director d’ “El Medi Ambient” de TVC), qui ens ha ofert “Química, una imatge natural”. Amb aquesta xerrada, Duran ha fet referència a molta química de la natura, la qual forma tot el que ens envolta, per tal de seguir amb el nostre discurs que a vegades ens costa de fer entendre encapçalat pel “tot és química” i intentant eliminar la idea del cap de moltes persones de que “química” i “natural” són conceptes antagònics.

I, per acabar amb les ponències, dues professores de Secundària ens han ofert un parell de ponències curtes sobre com es viu la química a les aules preuniversitàries. Mercè Izquierdo (catedràtica de Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals de la UAB), amb “El valor educatiu de la química”, ens ha fet una conferència tot analitzant els versos del poema “De rerum natura” del químic i poeta mallorquí Àngel Terron.  Seguidament, Rosa Melià (presidenta de l’Associació de Professors de Física i Química de Catalunya i catedràtica de l’INS Infanta Isabel d’Aragó) ens ha ofert “Química, una ciència que es manté jove”.

M’ha agradat veure que la professora Izquierdo també té (com el nostre grup de recerca i divulgació científica de la UdG) en Panoràmix de les aventures d’Astèrix i Obèlix com a “químic amable” de referència.

La cloenda de la Jornada ha estat a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). I hem acabat gaudint d’un concert que ens ha ofert el Cor Argentum de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona (els quals ens han ofert en primícia una peça composada expressament amb motiu de l’AIQ2011 la qual fa referència a la química inicial, que sorgí després del Big-Bang).

Després del piscolabis (moment en el que hem tingut ocasió de parlar amb companys de secundària i altres universitats que només trobem físicament en aquests actes -acostumem a estar en contacte via xarxa-), els 9 químics i químiques de Girona que hem viatjat fins a Barcelona per participar a l’acte hem tornat cap a casa.

Per arribar al Parlament de Catalunya, després d’aparcar el parell de cotxes (i per segona vegada, a la tornada) hem travessat el bonic Parc de la Ciutadella on ens hem trobat amb una sorpresa… cacatues (de les que a la nostra terra veiem en gàbies o al zoològic) voltant lliurement com si fossin els nostres pardals.

I com a bon comiat de la Ciutat Comtal, abans de baixar les escales del pàrquing on teníem els cotxes aparcats hem aixecat el cap davant del Monument a Rius i Taulet (situat al Passeig Lluís Companys -o Saló de Sant Joan-). A l’obelisc dedicat a l’alcalde de Barcelona hi trobem una bona referència a la ciència (fins i tot observem el geni de la ciència -al costat del de les arts i del de la indústria- en forma de criatura amb un globus terraqui, una llibreta d’anotacions, un llibre i un alambí).

 

2 pensaments sobre “Celebració de l’AIQ2011 al Parlament de Catalunya

  1. Quin any que porteu, felicitats!! La veritat és que jo em vaig perdre el de la física de fa 6 anys, el vaig viure des de fora.

    Parlant de professors preuniversitaris… la veritat és que s’ha de reconèixer que la química del batxillerat és molt més atractiva i interessant que la física.

    • Gràcies, Joan! La veritat és que estem gaudint molt de l’AIQ2011 i esperem crear noves vocacions, així com fer arribar a tota la població el missatge de que “tot és química”.

      La feina del professorat de ciències a Batxillerat és realment complicada, la física, tal i com dius, potser no és tan atractiva experimentalment, però la química també és difícil, sobretot per la visió negativa d’una part de la societat… i la matemàtica, hi ha molts estudiants que s’hi giren d’esquenes abans de començar! Des d’aquí enviem ànims a tots els professors de ciència preuniversitària!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s