Ciència recreativa al Campus PreBat

Aquest matí he estat al Campus de Recerca PreBat (Pre Batxillerat) de la UdG. Aquesta setmana s’està duent a terme la primera edició d’aquest Campus de Recerca a nivell d’estudiants que el setembre vinent començaran el Batxillerat. Precisament, la setmana que ve donarem inici al 4t Campus de Recerca de la UdG (amb 60 estudiants que han cursat 1r curs de Batxillerat).

Als 12 estudiants del Campus PreBat els he ofert una sessió entre 1 horeta-80 minuts sobre ciència recreativa a la cuina. La sessió no ha consistit en una classe magistral, sinó en una interacció entre els estudiants i jo mateix (a l’estil 2.0).

El meu objectiu principal era mostrar que es poden explicar conceptes físics i químics mitjançant experiments de física i química recreatives. D’aquesta manera ens hem centrat en processos que tenen lloc a la cuina.

Qui té una cuina… té un laboratori!

La ciència és… un joc d’ous!

Amb les expressions anteriors, entre d’altres, hem introduït la sessió. Hem començat amb experiments recreatius utilitzant ous.

Des de la química de la desnaturalització de les proteïnes al fer un ou ferrat, a la física dels processos de canvis de pressió (com els que tenen lloc a l’atmosfera i són estudiats per la meteorologia). Tot plegat amb experiments divertits, sorprenents, senzills de fer a la cuina de cada, amb un toc d’humor i amb la participació activa dels estudiants.

Avui, per primera vegada, he posat en pràctica una nova paradoxa del món macroscòpic per tal d’explicar un concepte de la mecànica quàntica, el qual se m’ha acudit aquest matí conduint, al sentir una melodia per la ràdio. Es tracta del concepte de la superposició d’estats, pel qual Schrödinger va proposar l’experiment mental del famós gat tancat a la caixa amb el seu botxí que el durà/no el durà (50%/50%) a la mort. El que he fet és mostrar un ou dur i un ou fresc de costat. Fins que no els hem trencat, aquests dos ous eren (cadascun) dur i fresc a la vegada (cadascun d’ells havia estat bullit i no bullit per mi unes hores enrere). Al trencar els ous hem trencat també la superposició d’estats observant l’ou fresc o dur.

Per seguir el dia a dia del Campus PreBat, hashtag #prebat11 al twitter i totes les imatges publicades en directe a http://udg4u.posterous.com/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s