8 d’agost, recordem Paul Dirac. Figura clau en la física i química quàntica

Theoretical physicists accept the need for mathematical beauty as an act of faith… For example, the main reason why the theory of relativity is so universally accepted is its mathematical beauty.

— Paul A. M. Dirac; ‘Methods in Theoretical Physics’.

Avui, 8 d’agost, recordem al físic teòric Paul Dirac, qui a 1933 va rebre, juntament amb Schrödinger, el Premi Nobel de Física “for the discovery of new productive forms of atomic theory”.

Paul Adrien Maurice Dirac va néixer el 8 d’agost de 1902 (avui fa exactament 109 anys) a Bristol, UK i va morir el 20 d’octubre de 1984 (amb 82 anys) a Tallahassee (FL, EUA).

La recerca de Dirac va estar focalitzada als aspectes matemàtics i teòrics de la mecànica quàntica. Va començar a treballar en la nova mecànica quàntica després d’ésser-hi introduït per Heisenberg al 1925 i va escriure diversos articles del tema, publicats majoritàriament a Proceedings of the Royal Society, que evolucionaren a la seva relativista theory of the electron (1928) i la theory of holes (1930). Aquesta darrera teoria requeria l’existència d’una partícula positiva, amb la mateixa massa i càrrega que l’electró. Aquest, el positró, va ésser descobert experimentalment posteriorment, el 1932.

A 1927 va participar a la 5a Conferència de Solvay i el podem veure a la famosa fotografia de l’esdeveniment. Entre altres il·lustres científics de l’època, com Marie Curie, Niels Bohr o Erwin Schrödinger, trobem a Paul Dirac.

Famosa foto dels participants a la 5a Conferència de Solvay (1927) que va tenir el títol "Electrons i fotons". A la segona fila, darrera de Lorentz i Einstein, podem veure a un jove Paul Dirac.

La importància de la recerca de Dirac recau, essencialment, en la seva famosa equació d’ones, extenció al cas relativista de la de Schrödinger, que descriu l’evolució en el temps d’un sistema quàntic.

Les publicacions de Dirac inclouen els llibres Quantum Theory of the Electron (1928) i The Principles of Quantum Mechanics (1930).

Referències:

2 pensaments sobre “8 d’agost, recordem Paul Dirac. Figura clau en la física i química quàntica

  1. Molt curiós l’home, d’aquells que deia les paraules justes, massa justes pel gust de molts.

    Un home que va anar fent xapusses i li acabaven sortint electrons amb massa negativa.. Per sort va veure que amb la càrrega canviada de signe les coses eren més “normaletes”.

    Un dels més grans i pels qui tinc més admiració, per molts anys P.A.M. Dirac.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s