Pluja de Perseids per Sant Llorenç

Acomiadem un mes de juliol atípic, meteorològicament parlant. Després d’aquest inici de vacances poc estiuenc, hem estrenat el mes d’agost amb l’esperança de l’arribada del bon temps. Tot i això, tots plegats també esperem, amb ganes, uns dies de pluja, o, per a ésser més precisos, unes nits de pluja. Es tracta, però, d’una pluja que no mulla, una pluja de la que podem gaudir a les nits més serenes. Es tracta de les llàgrimes de Sant Llorenç. La pluja de meteors del mes d’agost.

Foto, APOD 12/08/07

Al 1862, el cometa 109P/Swift-Tuttle va ésser descobert. Aquest cometa, descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys i és el causant de les Llàgrimes de Sant Llorenç. Cada any, la Terra travessa, literalment, la cua d’aquest cometa, de manera que les partícules de pols i sorra que la componen entren a l’atmosfera terrestre a gran velocitat (a uns 59 km/s!) i, quan ho fan, s’encenen. Això té lloc a una alçada d’uns 100 km sobre la superfície terrestre, on ens trobem nosaltres, els observadors de les precioses traces de llum al cel nocturn. Per tant, fixem-nos que aquest fenomen no consisteix en una pluja d’estrelles, com la solem anomenar incorrectament, sinó que es tracta de meteors.

Arribats aquest punt, permeteu-me quatre línies perquè ens situem amb la nomenclatura. Les estrelles són grans masses esfèriques, que emeten llum i calor, a l’interior de les quals tenen lloc reaccions de fusió nuclear. Al seu voltant s’hi pot organitzar un sistema planetari (un exemple és el Sistema Solar). Per tant, una estrella, vista des de la Terra, no pot caure de la volta celeste. Recordem, per tant, que els conceptes “pluja d’estrelles” o “estels fugaços” són incorrectes. Per altra banda, hem de saber diferenciar entre meteoroide, meteor i meteorit, tres conceptes diferenciables que sovint es confonen. Un meteoroide és un fragment de roca que es troba a l’espai (el qual pot correspondre a un fragment desprès d’un cometa, un asteroide, un satèl·lit o un planeta). Si aquest fragment entra a l’atmosfera terrestre, a causa de la fricció amb aquesta s’encén, produint el que coneixem com a meteor. Si el meteoroide és prou gros (a partir d’ 1 m de diàmetre), a l’entrar a l’atmosfera terrestre, produint el meteor, s’encén a causa de la fricció però no arriba a desintegrar-se del tot, és a dir, un fragment de roca provinent de l’espai acaba impactant contra la superfície terrestre. Aquest fragment extraterrestre que cau a la superfície de la terra és un meteorit.

Un cop situats, tornem a la pluja de meteors d’agost. Potser ens preguntem per quin motiu aquesta pluja de meteors és coneguda popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç. La raó és que la millor nit d’observació d’aquests meteors (màxim nombre que en podem observar per unitat de temps) és el 12 d’agost (i dies propers). Aquesta data és molt propera a la festivitat de Sant Llorenç (avui, 10 d’agost), de manera que és fàcil entendre que a l’Edat Mitjana donessin explicació al fenomen que observaven al cel, com a les llàgrimes que vessava Sant Llorenç, degut al seu martiri a la graella de foc.

I, tècnicament, aquesta pluja de meteors és coneguda com a Perseids, ja que els podem veure des de l’hemisferi Nord de la Terra, irradiant des de la constel·lació de Perseu, tal i com si sortissin d’ella.

Enguany, segons dades de la International Meteor Organitzation (IMO), l’activitat d’aquest fenomen recau entre el 17 de juliol i el 24 d’agost, amb un màxim al 13 d’agost a les 6 h (UTC), amb una Taxa Horària Zenital (THZ) de 100. És a dir, un observador sota un cel clar i fosc podrà veure 100 meteors en una hora.

Espero que gaudim, tots plegats, de la pluja de meteors més popular i seguida de l’any. Aquest dies d’agost, animem-nos a mirar el cel nocturn per contemplar la bellesa dels Perseids, les populars i estiuenques llàgrimes de Sant Llorenç.

2 pensaments sobre “Pluja de Perseids per Sant Llorenç

  1. Moltes gràcies per la informació. D’entrada no coneixia bé els conceptes entre meteoroide, meteor i meteorit. Intentarem estar atents a l´espectacle d´aquestes nits.
    Volia comentar també que he conegut el teu bloc a través d´un tweet del que Jo li’n dic “erràtics” i de casualitat però com la química m´interessa de ben segur que m´hi tornaré a passar per aquí.
    Salutacions Pep,
    David

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s