Nobel de Química 2011 pels quasicristalls de Daniel Shechtman

Avui al migdia, al mateix moment en què s’anunciava el guardonat amb el Premi Nobel de química 2011, tot seguint l’esdeveniment per streaming, he fet una curta entrada al bloc, que mencionava que el Premi Nobel de Química 2011 serà per Daniel Shechtman pel descobriment dels quasicristalls.

En un cristall, la posició fixa dels àtoms defineix unes cèl·les unitat, les quals es repeteixen en les 3 dimensions de l’espai per tal de formar el cristall macroscòpic. A diferència dels coneguts cristalls, en un quasicristall els àtoms es troben ordenats però no segueixen una periodicitat.

Les aplicacions d’aquests quasicristalls, per a la seva elevada duresa, podran ser els de combinar-se amb aliatges metàl·lics, per exemple per reforçar l’acer.

Fins i tot, pel que fa a la bellesa de les matemàtiques, els quasicristalls estan relacionats amb la proporció àurea!

When Daniel Shechtman entered the discovery awarded with the Nobel Prize in Chemistry 2011 into his notebook, he jotted down three question marks next to it. The atoms in the crystal in front of him yielded a forbidden symmetry. It was just as impossible as a football – a sphere – made of only six- cornered polygons. Since then, mosaics with intriguing patterns and the golden ratio in mathematics and art have helped scientists to explain Shechtman’s bewildering observation.

El descobriment dels quasicristalls va revolucionar la cristal·lografia, fins i tot, al següent reportatge, Shechtman ens explica les dificultats que va tenir per tal de defensar els resultats de la seva recerca davant dels companys de laboratori. I, de la gravació, trobo fantàstiques les darreres paraules, on el Premi Nobel de Química:

Si ets científic i creus en els teus resultats, lluita per ells, lluita per la veritat.

Al següent vídeo viem el moment en què, a 3/4 de 12 d’aquest migdia, el Professor Staffan Normark, Secretari de la Royal Swedish Academy of Sciences de Suècia, anunciava el guardonat amb el Premi Nobel de Química 2011.

Tal i com ha fet el Professor Poliakoff del fantàstic web Periodic Videos, he seguit l’anunci en directe a través del web http://nobelprize.org. Mitjançant el meu usuari de twitter (@pquimic), he anat piulant l’esdeveniment.

El Professor Poliakoff ens explica, de forma molt amena i divulgativa, com fa sempre, es tracta del reconeixement d’un descobriment que, força inusualment, va tenir lloc en un moment en concret, un matí de 1982. El mateix Professor destaca que Daniel Shechtman va apuntar la seva observació a la llibreta del laboratori, i fa broma donant la importància del fet “si noho apunteu tot a la llibreta del laboratori, no tindreu mai un Premi Nobel” i acaba rient.

Més info sobre el Nobel de Química 2011 a:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s