Xerrada divulgativa, amb experiments químics, a l’INS Serrallarga de Blanes

El passat dimecres 7 de desembre, en Josep Duran i jo mateix com a investigadors del Departament de Química de la Universitat de Girona, vàrem portar el projecte de divulgació científica Reacciona… explota! a l’INS Serrallarga de Blanes. Es tracta d’un gra de sorra més per a la creació de ponts Universitat-Secundària.

Un recorregut per la història de la química, amb experiments de química recreativa, va ésser el fil conductor de cadascuna de les dues xerrades. La primera d’elles va ésser amb els estudiants de 3r curs d’ESO, la segona amb els de 1r de Batxillerat.

Soldadura aluminotèrmica mitjançant la "reacció termita" entre alumini i òxid de ferro. INS Serrallarga, 07/12/11

L’adaptació de la xerrada en funció del nivell dels 2 cursos va ésser en forma de que els alumnes d’ESO van gaudir més de la màgia de la química i, per altra banda, els estudiants de Batxillerat varen viatjar per aquesta història de la química d’una forma més didàctica. Fins i tot, vàrem acabar duent a terme una electròlisi i fent córrer un prototip de cotxe que funciona amb aigua i aquest procés químic, seguida d’una electròlisi inversa.

Alquimista del passat davant del químic del present. Evolució de la química. INS Serrallarga, 07/12/11

D’aquesta manera, des dels inicis de la química, deixant enrere la màgia que envoltava els alquimistes, fins al futur de la química, amb un dels grans reptes que se’ns planteja; el repte energètic.

Va ésser un bonic acte de celebració de l’Any Internacional de la Química. Per mi especial, per trobar-me a casa i entre amics. Ben a prop del mar, a la nostra vila de Blanes.

Espectres d'emissió dels elements químics. Mostrant el catió Cu2+ a la flama. INS Serrallarga, 07/12/11

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s