Química nadalenca. Màquina de fum d’ Els Pastorets

Tal i com s’ha fet o es farà a moltes poblacions catalanes, el passat cap de setmana, a la vila de Blanes vàrem representar Els Pastorets. La nostra obra és diferent a les que es solen representar, és única ja que va ésser escrita pel poeta blanenc Pere Puig i Llensa l’any 1029, quan es va representar per primera vegada i porta per títol Pastors i Misteris.

Pastors i Misteris. Darreres proves abans de l'obra. Teatre de Blanes, 18/12/11.

Tot i que l’obra que vàrem representar abans d’ahir és diferent a la clàssica de Folch i Torres, ambdues tenen una cosa en comú, tenen química en comú. A gairebé totes les representacions d’ Els Pastorets, l’aparició dels dimonis ve acompanyada per un dens fum blanc. De què està compost aquest fum? Com es genera? Com a dimoni (Amo del Bosc/Punxadís) d’Els Pastorets de Blanes, cada nadal tinc l’ocasió de conviure amb aquesta interessant química de l’escenari de teatre. Parlem-ne una mica.

Al laboratori químic, sovint gnerem boira de forma involuntària, al posar en contacte una font molt freda amb el vapor d’aigua contingut a l’atmosfera. Aquest fenomen té lloc al transvassar N2 líquid o bé gel sec, sobretot si posem en contacte aquests productes sobre aigua líquida.

Per bé que es pot generar boira de la forma explicada (ben mirat, és com es genera la boira i els núvols a la natura), a les representacions teatrals s’utilitzen màquines com la que veiem a la imatge següent, les quals funcionen cremant un “liquid de fum” (tal i com indica a l’etiqueta de l’ampolla), el qual no és més que un poliol, el més conegut i emprat dels quals és al glicerina, mesclat amb aigua.

Model de la molècula de glicerina

"Màquina de fum" del Teatre de Blanes. Els Pastorets, 18/12/11.

A més a més, la màquina de fum de la imatge, després de generar el vapor de poliol, aquest passa per un tanc on hi ha glaçons de gel, per tal de que el fum baixi (tal i com apreciem a la següent fotografia), generant l’efecte de boira baixa, arran de terra, i no es dispersi per l’escenari (també tenim altres màquines que no tenen aquest tanc de gel, per quan interessa generara una atmosfera boirosa).

Gel a l'interior de la "màquina de fum". Els Pastorets de Blanes, 18/12/11

Boira baixa pel refredament del "fum" generat a la màquina. Els Pastorets de Blanes, 18/12/11

Més info:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s