C2, molècula curiosa

El passat 29 de gener, va ésser publicat onlione al web de la revista Nature Chemistry un article que em va cridar especialment l’atenció i ara veig que al bloc Experientia Docet també se’n fan ressò. Es titula Quadruple bonding in C2 and analogous eight-valence electron species i, de forma revolucionària, ens mostra l’existència d’un quàdruple enllaç entre dos àtoms de carboni per formar la molècula C2.

Shaik, S., Danovich, D., Wu, W., Su, P., Rzepa, H., & Hiberty, P. (2012). Quadruple bonding in C2 and analogous eight-valence electron species Nature Chemistry

En diverses ocasions he parlat de la meva molècula preferida, el buchminster ful·lerè, el C60, altrament conegut com a futbalè. Es tracta d’una molècula formada únicament per àtoms de C, la qual forma una interessant càpsula esfèrica, és simètrica i el model nanoscòpic d’una pilota de futbol. És fantàstica! Juntament a ella coneixem altres al·lòtrops del carboni, com els nanotubs el grafè (que es feu famós el 2010, amb el Nobel de Física) o els més coneguts grafit i diamant. Ara hi afegirem aquest curiós C2.

En aquest cas, mitjançant mètodes teòrics, de càlcul computacional, un grup d’investigadors encapçalats per Sason Shaik de la Universitat Hebrea de Jerusalem ens presenten aquest enllaç entre dos àtoms de carboni el qual, no només presenta els enllaços sigma i pi, sinó que hi afegeixen un feble enllaç “invertit” degut a la interacció entre els electrons dels orbitals híbrids sp (fixem-nos en la figura 1 del paper, la qual hem adjuntat a l’inici de l’entrada).

Referències i més info a:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s