24è Debat Sobre Química a l’IEC. Com va anar?

El passat 18 d’abril, a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans va tenir lloc el 24è Debat Sobre Química a l’IEC. Hi vaig anar com a representant del Departament de Química de la Universitat de Girona, per entregar els diplomes al parell d’estudiants  de 2n curs de Batxillerat premiats en la VI edició dels Premis als Treballs de Recerca dins de l’Àmbit de la Química, amb una beca per a fer una estada al nostre Departament amb motiu del seu bon Treball de Recerca de Batxillerat.

La jornada va començar a les 4 de la tarda amb la benvinguda i presentació de l’acte per part del President de la Societat Catalana de Química, Romà Tauler. Seguidament, el químic Manuel Buson, Deptartament d’Ensenyament Generalitat de Catalunya, va introduir el Global Experiment, durant el passat AIQ2011, i va fer referència a la participació des del nostre país, destacant aquestes activitats de divulgació de la química per a despertar vocacions científiques.

Tot seguit, la Dra Rovani Sigamoney (IYC Focal Point at UNESCO), enginyera química de Ciutat del Cap presentada per Onoo Seroo (coordinador institucional d’UNESCOCAT), ens va oferir la xerrada The Global Water Experiment – A success story for Catalonia and the World. En ella vàrem conèixer, amb nombres, l’abast de l’experiment al nostre país i arreu del món. A grans trets, al Global Experiment hi varen participar un total de 130000 estudiants de 800 ciutats de 80 paisos, dels quals 5000 catalans.

Posteriorment, Joan O. Grimalt (IDAEA-CSIC) ens va oferir la conferència “La qualitat dels rius de Catalunya”. Segons el mateix Grimalt, “a Catalunya hi ha un gran Estrés sobre els recursos fluvials” i concretament va destacar els “nous” contameninants orgànics (emergents) que trobem, sobretot, al riu en un entorn urbà.

Amb l’anterior acudit gràfic d’El Roto ens va mostrar gràfics que indiquen que l’anàlisi de les aigües de sortida de les EDAR’s, ens mostra un patró de compostos que coincideix amb els fàrmacs més venuts… I, sota l’expressió “El 1r problema de l’aigua no és químic sinó bacteriològic”, el Dr. Grimalt ens va parlar de les conseqüències negatives de la cloració de les aigües per a la seva desinfecció, relacionades amb l’origen de trihalometans i altres compostos clorats i bromats a l’aigua; subsproductes mutàgens i cancerígens provinents de l’oxidació de la matèria orgànica.

Després d’una pausa cafè al pati de l’IEC, amb sessió de pòsters inclosa, dels centres que oferíem l’estada pels estudiants de Batxillerat, va començar l’acte de repartiment de premis als Treballs de Recerca i estades.

Tal com comentàvem a l’inici de l’entrada, hi ha un parell d’estudiants que han estat premiats amb una estada als laboratoris del Departament de química de la UdG. Aquests nois són en Martí Sànchez Juanola de l’INS Cendrassos de Figueres pel seu treball de recerca “AIRE: acció i reacció explosiva” i l’Albert Viñas Terris de l’INS Cassà de la Selva pel treball de recerca “Itinerari Químic per Cassà de la Selva”.

Precisament, el treball d’en Martí el vaig anar seguint una mica i vaig ajudar-lo en el que vaig poder, pel que fa al contacte amb l’ajuntament de Blanes, l’organització del Concurs de Focs de Santa Anna i alguna de les pirotècnies participants. Per exemple el passat juliol, plegats, vam assistir a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes on es va premiar la pirotècnia guanyadora de l’any anterior (fins i tot vam parlar amb el director) i es va donar el protocol per al jurat popular, necessari per a valorar els focs de cada vespre. Realment el seu treball és molt complert i d’una gran qualitat tant bibliogràfica com experimental.

Entregant el diploma a en Martí Sànchez Juanola de l'INS Cendrassos de Figueres pel treball de recerca "AIRE: acció i reacció explosiva". IEC, 18/04/12.

L’estudiant de Cassà de la Selva no va poder assistir a l’acte de l’IEC, de manera que em vaig endur el diploma i l’endemà li vam dur al seu institut, amb en Pep Duran.

Entregant el diploma a l'Albert Viñas Terris de l'INS Cassà de la Selva pel treball de recerca "Itinerari Químic per Cassà de la Selva". Cassà, 19/04/12.

El passat dia 18, aprofitant que anava a Barcelona, vaig passar per la seu del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), tot fent camí cap a l’IEC, per recollir un fantàstic premi que m’acabaven de concedir feia un parell de dies. Es tracta del magnífic paraigües del Meteocat, premi per haver encertat el #meteojoc d’aquella setmana (reconèixer uns altocúmuls lenticulars en una imatge).

Tot plegat, dia rodó en l’àmbit de les ciències que més m’apassionen, la meteorologia i la química, a la Ciutat Comtal!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s