Ciència: Realitat o Ficció? Post xerrada de Sònia Fernàndez-Vidal a Blanes

Abans d’ahir, a Aula Blanes vàrem tenir el goig de comptar amb la Dra. Sònia Fernàndez-Vidal, qui ens va oferir la conferència Ciència: Realitat o Ficció?

Tot i la competència que, a priori, ens feia el partit de futbol, a la sala Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes no hi va quedar ni una cadira buida. L’espai es va omplir amb assistents apassionats de la ciència (si més no, s’hi van tornar després de la xerrada).

La quàntica Sònia Fernàndez-Vidal, desbordant alegria i simpatia, ens va introduir en el món apassionant i incomprensible de la física quàntica, després d’introduir la ciència respecte la ciència ficció, amb els personatges que han anat construint les teories sobre les quals ara caminem i acabant amb la relació entre aquesta ciència i l’humanisme.

I think I can safely say that nobody understands quantum mechanics.

Richard Feynman, The Character of Physical Law (1965)

També vam tenir temps de fer algun experiment. El que més va sorprendre és el següent, amb el qual ens adonem que només percebem allò que esperem percebre…

Entre paradoxes, com la del dau que marca els 6 nombres possibles a la vegada, fins que no aixequem el gobelet i fem l’observació (col·lapsem la superposició d’estats), la Sònia ens va passar un dels didàctics vídeos del Dr. Quantum, on s’explica el famós experiment de la doble escletxa i les seves conseqüències.

Personalment em va fer molta il·lusió conèixer-la en persona, després d’intercanviar força mails per a l’organització de la conferència. Vàrem poder parlar una mica de les nostres línies de recerca i em va poder dedicar els seus dos llibres, La Porta dels 3 panys i Quantic Love, els quals m’han encantat. Us els recomano! 😉 Precisament fa poc que vaig acabar aquest segon i només tinc ganes de visitar el CERN.

Amb la Sònia Fernàndez-Vidal a la Biblioteca Comarcal de Blanes, 24/04/12.

A l’inici de la xerrada, tot descobrint la ciència de la ciència-ficció (capes d’invisibilitat, dispositius de comunicació a distància,…) vàrem recordar les 3 lleis de Clarke (autor d’Una odissea a l’espai):

1. Quan un científic distingit, però ancià, afirma que quelcom és possible, és gairebé segur que l’encerta. Ara bé, quan afirma que quelcom és impossible segurament l’erra.

2. L’única manera de descobrir els límits d’allò que és possible, és aventurar-se una mica més enllà, cap a l’impossible.

3. Qualsevol tecnologia suficientment avançada és indistingible de la màgia.

La interessant xerrada va donar pas a un, també interessant, llarg i participatiu, torn de preguntes on van sorgir qüestions sobre les quals la física, la química i la ciència en general han de seguir investigant per poder donar-hi resposta. Entre ells destaco el repte energètic i la fusió nuclear com a possible (ara mateix difícil però seria genial) solució (amb el projecte ITER); la teoria de cordes com a la gran i definitiva unificació; la computació quàntica o qüestions que ja anaven més cap a la metafísica, les quals (encara?) no tenim resposta…

Després de fer recerca a alguns dels centres més destacats del planeta, com són l’ICFO de Barcelona o el CERN de Suïssa, Sònia Fernández-Vidal ara es dedica a la divulgació científica. Es tracta d’una tasca imprescindible per a aconseguir una concepció positiva de la ciència i la recerca per part de la població, així com per a fomentar vocacions científiques per a un futur amb bons i apassionants investigadors.

Sònia, moltes gràcies, altra vegada, per la teva conferència a Blanes i fins la propera!

Properament penjarem la gravació de la conferència al nostre web: http://www.aulablanes.cat/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s