Com va anar “La Nit de la Recerca 2012”?

Tal i com vam anunciar, el passat divendres a Girona (així com a més de 300 ciutats europees) vàrem celebrar la Researchers’ Night, La Nit de la Recerca 2012, coordinada per la C4D de la UdG.

Acte d’inauguració de la RN12 amb la Rectora de la UdG i el mag Fèlix Brunet, conductor de la festa.

Acte d’inauguració de la RN12 amb la Directora i subdirector de la C4D i el mag Fèlix Brunet, conductor de la festa.

Enguany, sota la faç del nobel Ramon y Cajal com a bandera amb motiu de la celebració de l’Any de la Neurociència a l’estat però també coincidint aquest 2012 amb l’Any Internacional de l’Energia Sostenible, la RN12 a Girona va estar dedicada especialment a aquestes dues àrees d’investigació. D’aquesta manera diversos investigadors de la Universitat de Girona, vàrem sortir dels nostres laboratoris de recerca per mostrar a la població com en pot ser d’interessant i divertida la recerca científica, concretament enfocada en les energies renovables i la neurociència.

Per una banda, els més petits varen poder jugar tot descobrint les il·lusions òptiques més espectaculars i els mes grans varen observar làmines de cervell animal a través del microscopi, per tal de cercar-hi neurones.

Il·lusions òptiques. La percepció i la neurociència.

Observem neurones al microscopi.

Per altra banda, vàrem poder entendre quines energies renovables existeixen i el seu interès de cara a donar resposta al repte energètic. Fabricant piles amb material ben casolà, com són les llimones, monedes, claus i maquinetes, vàrem poder posar en funcionament brunzidors i rellotges. De la mateixa manera, vàrem descobrir el gran potencial de l’hidrogen per a fer anar un motor elèctric i vàrem descobrir el fantàstic cotxe, fruit del projecte Àliga, EPS UdG, que pot recórrer més de 500 km consumint només 1 L de betzina!

Fem piles amb llimones, monedes recovertes de Cu i claus galvanitzats.

Hidrogen per posar en funcionament un motor elèctric.

Jugant amb la ciència de la cuina ens vàrem fer les nostres pròpies piruletes de xocolata i gràcies a en @miquelduran ens ho vàrem passar molt bé amb la neurociència de la màgia.

Ciència a la cuina. Fem pituletes a partir de xocolata desfeta.

La màgia de la neurociencia amb en Miquel Duran i l’Anna Fonalleras d’ajudant.

Durant les 4 hores que va durar la revetlla de la ciència, en Pep Duran i jo mateix vàrem anar desenvolupant experiments espectaculars de ciència recreativa, per anar animant el personal. Un dels més espectaculars va ésser aquest que tenim gravat. Nitrogen líquid dins una ampolla de plàstic i, després de tapar-la bé, la vàrem introduir en un bidó ple d’aigua (amb un pes perquè l’ampolla s’hi enfonsés). El resultat… ben visible al vídeo! 😉

Foto, Miquel Duran

Més info: http://www.udg.edu/Noticiesiagenda/Reculldenoticies/tabid/2575/p/26790/language/ca-ES/Default.aspx

——-

Actualització, 03/10/12

La Universitat de Girona ja ha publicat el vídeo resum de la Nit de la Recerca 2012. Hi surten ben gravats un parell dels nostres experiments de ciència recreativa:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s