Avui, 16 d’octubre, arreu del món es celebra el Dia d’Ada Lovelace. Es tracta d’un esdeveniment anual amb l’objefctiu de destacar perfils de dones científiques (STEM), amb el darrer afany d’engrescar a les noies amb aquests possibles models a seguir.
Ada Lovelace Day is about sharing stories of women — whether engineers, scientists, technologists or mathematicians — who have inspired you to become who you are today. The aim is to create new role models for girls and women in these male-dominated fields by raising the profile of other women in STEM.
La britànica Ada Lovelace (1815-1852), amb el títol de Comtessa de Lovelace, fou la única filla del poeta Lord Byron i esdevingués la 1a programadora de la història. Per tant, es tracta d’un perfil destacat a la història de les matemàtiques i la programació. Precisament el llenguatge de programació ADA rep el nom en honor a la Comtessa de Lovelace.
Una celebració com aquesta em porta recordar el desafortunat vídeo editat per la UE i publicat el passat juny (del projecte, “Science it’s a girl thing“), i que fou retirat de seguida, amb l’objectiu d’engrescar les noies amb els estudis científics. Precisament el passat setembre vaig estar a Nancy (França) de congrés (JHC2012), on vaig conèixer a Stéphanie Couvreur (@stephaniecouv) una científica que desenvolupa la seva Tesi Doctoral en el ram de la física i gran lluitadora per la normalització del paper de les dones a la ciència. En referència al desafortunat vídeo que comentava, l’Stéphanie me’n va presentar un altre que va fer ella mateixa amb altres companys com a resposta al primer, titulat Science: it’s our thing, gravat per alumnes i professors del l’escola d’estiu Les Houches Ecole de Physiqueen matèria condensada, entre ells el català Xavier Clotet (@xclotet).
Aquí tenim els dos vídeos.
Precisament al darrer butlletí de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (@ACCC_) Gemma altell parla del desafortunat vídeo de la UE. Val la pena llegir-lo!
Referències i més info:
- http://findingada.com
- http://blocmat.ub.edu/2012/10/16/avui-se-celebra-lada-lovelace-day-2012/
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Ada_Initiative
- http://periodicvideos.blogspot.co.uk/2012/10/women-in-science.html
- http://www.iop.org/education/teacher/support/girls_physics/page_41593.html
Entrades a Pq relacionades:
Infinitament admirable l’Ada. Ella i en Babbage potser no van ficar la primera pedra però sí la més sòlida, sens dubte.
Saps!! Del vídeo de Les Houches jo també conec un dels participants, me’l mirava i l’he reconegut a la pissarra. Que petit que és el món.