Ja has celebrat el Dia del Mol 2012?

Estem a pocs minuts de clausurar una diada important pels químics i químiques d’arreu. Avui, de les 6:02 am a les 6:02 pm hem celebrat el Dia del Mol amb motiu de la coincidència de la data d’avui (6:02 h del dia 10/23 amb notació anglosaxona) amb el conegut Nombre d’Avogadro, 6.02*10^23.

En plena National Chemistry Week (enguany sota el lema Nanotechnology: The Smallest BIG Idea in Science!), avui els nordamericans celebren The National Mole Day, enguany amb el lema Molar Eclipse.

Els orígens del dia del Mol els trobem en un article d’un professor d’institut a la revista The Science Teacher, a principis de la dècada dels 80′s, el qual que va proposar celebrar aquesta festa en aquesta data. Inspirat en aquest article, Maurice Oehler, actualment professor d’institut juvilat de Wisconsin, va fundar the National Mole Day Foundation (NMDF) el 15 de maig de 1991. Aquesta celebració anual consta d’una sèrie d’activitats divulgatives amb l’objectiu d’encomanar a la població, especialment als estudiants més joves, la passió per la química.

Com no podia ser d’altra manera, el gran divulgador de la química d’avui, el Professor Poliakoff (de PeriodicVideos), avui també ha celebrat la diada publicant un vídeo parlant del Nombre d’Avogadro al web Numberphile.

Com bé sabem, un mol és una de les unitats base del Sistema Internacional i es defineix com la quantitat d’una substància que conté un nombre de partícules o entitats elementals igual al nombre d’àtoms contingut en 0.012 kg de l’isòtop carboni-12. Aquest nombre és igual a 6.02·1023 i es coneix com a nombre d’Avogadro. D’aquesta manera el nombre de molècules contingudes en un mol d’aigua és de 6.02·1023.

Referències i més info:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s