Avui celebrem el 311è aniversari del naixement de Cèlsius. Sí, sí, el de l’escala de temperatura

Avui, tal i com estava anunciat pels meteoròlegs, a tot el país hem notat una notable davallada de les temperatures. Tot mirant el termòmetre, el ferret que m’indica la màxima del qual s’ha quedat més avall que ahir, penso en qui va ser el pare d’aquesta escala de temperatura…

Tot i que la unitat de temperatura del Sistema Internacional és el Kelvin (K), a nivell quotidià (i també científic) fem servir l’escala Celsius i precisament avui, 27 de novembre de 2012, celebrem el 311è aniversari del naixement de l’astrònom suec Anders Celsius.

Celsius va néixer el 27 de novembre de 1701 a Uppsala (Suècia), va ésser professor d’astronomia a la Universitat d’Uppsala i és conegut per l’escala centígrada de temperatures, l’escala Celsius, que va proposar el 1742 mitjançant la presentació d’una memòria a l’Acadèmia de Ciències Sueca.

Ara bé, encara hi ha qui es pregunta, graus centígrads o graus celsius?

Encara hi ha qui fa servir el terme centígrads, però hem de tenir clar que actualment hem de fer servir el terme graus Celsius (ºC). El 1948, la Conferència General de Pesos i Mesures, s’inclinà pel terme cèlsius per tal d’eliminar la confusió amb el prefix centi- i reconèixer la tasca del físic Celsius.

Tot mirant el termòmetre, que tota aquesta setmana -tant pel que fa a màximes com a mínimes- quedarà més curt que dies enrere, és d’ésser agraits que recordem -especialment avui- Anders Celsius.

Abrigueu-vos! 😉

Referències i més info:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s