15f 2013, dia de meteors i asteroides

Tots recodem imatges de les espectaculars (i catastrofistes) pel·licules hollywoodianes com Deep Impact, Armagedon o la recent 2012. No hi ha res com fer un bon efecte d’un meteorit immens caient sobre la superfície oceànica per fer estremir a qualsevol.

Precisament aquesta nit podrem veure passar (si la meteo ens ho permet) l’asteroide 2012 DA14, el qual passarà molt i molt a prop de La Terra, concretament a només una distància de 27700 km!! (tenir present que la lluna es troba a 384400 km de la superfície de la Terra). És a dir, podríem dir que pràcticament ens fregarà! Però no cal patir més del compte ja que la NASA ha desmentit qualsevol tipus d’impacte. Precisament mitjançant el web de la NASA podrem seguir l’asteroide per streaming (cosa pràctica si els núvols ens impedeixen intentar de cercar-lo a la volta celest).

Imatge, NASA

Imatge, NASA

I per tal de buscar-lo, aquest planisferi que he obtingut del bloc del company Francesc Pruneda, anirà molt bé. El podrem veure travessant l’Osa Major a les 22:25 h, movent-se de S a Namb una magnitud al voltant de 7 (es podrà veure facilment amb binocles, sense la necessitat d’un telescopi).

377640_518318811544617_1855443982_n

Imatge, heavens-above.com

Es tracta d’un asteroide d’uns 50 m de diàmetre i unes 130000 tones de massa… precisament en aquest sentit, els més positius fins i tot veuen el got mig ple en el cas d’una possible (i no esperada, com comentem) colisió. Hi ha qui hi veu possibles dòlars caiguts del cel!

Gaudiu de l’especatcle!

Per cert, parlant de cosos caiguts del cel… el meteor (no m’atreveixo a dir meteorit perquè no he llegit cap evidència de que hagi tocat terra ferma) que aquest matí ha espantat de valent i ha causat centenars de ferits (sobretot pel trencament de vidres a causa de l’ona expansiva) a la zona dels Urals (Rússia) no té res a veure (tal i com ha confirmat la mateixa ESA) amb l’asteroide que està`à punt de visitar-nos. Això sí, la xarxa s’ha omplert de gravacions casolanes fetes des de Rússia. Realment espectaculars!


Més info i referències:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s