Feliç Dia del Mol 2014!!

moledayUn any més, avui, dia 23 d’octubre,des de les 6:02 del matí a les 6:02 de la tarda, els amants de la química d’arreu del món (i un pèl frikis, val a dir), celebrem el Dia del Mol.

23 del 10 (en notació americana 10/23) des de les 6:02 del matí a les 6:02 de la tarda (18:02 o 6:02 p.m.), celebrem aquesta especial Diada fent homenatge al nombre d’Avogadro. Recordem que el mol és una de les unitats base del Sistema Internacional i es defineix com la quantitat d’una substància que conté un nombre de partícules o entitats elementals igual al nombre d’àtoms contingut en 0.012 kg de l’isòtop carboni-12. Aquest nombre és igual a 6.02·1023 i es coneix com a Nombre d’Avogadro. D’aquesta manera el nombre de molècules contingudes en un mol d’aigua és de 6.02·1023

avogadro

Com sempre le talp (mole en anglès) és la mascota de la diada. Aquí, al Departament de Química UdG, els doctorands també tenim el mnostre propi talp, protagonista de la diada d’avui.

20141023_134051

En anglès es fan molts acudits al voltant del triangle mol-talp-alvocat. La qüestió és que talp en anglès es diu “mole”, igual que mol (per això el talp és la mascota del Dia del Mol) i la salsa d’origen asteca preparada a base d’alvocat (“avocado”, en angles), com bé sabem, se’n diu “guacamole”.

guacamole

Els orígens del Dia del Mol els trobem en un article d’un professor d’institut a la revista The Science Teacher, a principis de la dècada dels 80′s, el qual que va proposar celebrar aquesta festa en aquesta data. Inspirat en aquest article, Maurice Oehler, actualment professor d’institut juvilat de Wisconsin, va fundar the National Mole Day Foundation (NMDF) el 15 de maig de 1991. Aquesta celebració anual consta d’una sèrie d’activitats divulgatives amb l’objectiu d’encomanar a la població, especialment als estudiants més joves, la passió per la química.

El Professor Poliakoff de Periodic Videos ens presentava el mol el dia d’avui de 2012, amb motiu de la celebarció, a Numberphile:

Actualització, 24/10;

Afegeixo la fantàstica infografia que ahir ens regalava Compound Interest (un dels meus webs preferits):

Avogadro-The-Mole-723x1024

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s