Taula Periòdica de Girona actualitzada, 2017 (revisada 2019)

Ahir anunciàvem que la Taula Periòdica de la Societat Catalana de Química ja està actualitzada amb els 118 elements coneguts, incorporant el Nh (113), el Mc (115), el Ts (117) i l’Og (118). Avui celebrem que la Taula Periòdica de Girona també està totalment actualitzada!

 

TP_Girona_2019

Taula Periòdica de Girona. Departament de Química de la Universitat de Girona. Actualitzada el 2017 i revisada el 2019 (#aitp2019) per Pep Anton Vieta.

El disseny va estar promogut des del Departament de Química de la Universitat de Girona (@QuimicaUdG), convocant el 2011 (amb motiu de l’Any Internacional de la Química) un un concurs que va guanyar la companya Imma Güell, en aquells moments doctorand al Departament. El desembre de 2011, quan la IUPAC els va fer oficials, jo mateix vaig actualitzar la taula amb els elements Fl (114) i Lv (116) i el passat 7 de febrer de 2017, amb motiu de la defensa de la meva Tesi Doctoral, vaig regalar als meus directors (Pep Duran i Miquel Duran) i professors que també m’han guiat al llarg d’aquests anys (Sílvia Simon i Fernando Blasco) la samarreta amb Taula Periòdica de Girona totalment actualitzada, essent la primera en català que incorpora els darrers elements: nihoni, moscovi, tennes* i oganessó.

samarretes tesi tp girona

Gràcies, Pep, Miquel, Sílvia i Fernando! #TesiPAV #TaulaPeriòdica #Girona @QuimicaUdG

Sí, molt divertida la progressió aritmètica que s’observa a la fotografia (que fa pensar en els Dalton, no el químic John Dalton, sinó amb els malvats germans de la sèrie Lucky Luke)… però jo surto perdent.

—–

*Actualització de l’entrada (juny de 2019, Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics #AITP2019): Després d’una discusió inicial amb el “tennessi” com a proposta original, el Ts (tenessine en anglès) ha acabat rebent el nom de tennes, acceptat tant pel TERMCAT com per la SCQ (IEC).

Referències:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s