[vídeo experiments] Science Day 2017 a l’escola: Bons records del 2017

Avui, encetant el 2018, és costum fer balanç de l’any que tanquem i propostes o propòsits pel nou que comença. Si miro enrere entre els millors records de l’any a l’escola em trobo amb un dimecres ple d’experiments a la nostra escola. El passat 15 de novembre, coincidint amb la diada de Sant Albert Magne, patró dels científics, i immersos en plena Setmana de la Ciència, com ja és tradició al Saint George’s School vam celebrar el Science Day. Després d’un matí on els estudiants de batxillerat van fer tallers divulgatius pels d’ESO a la tarda ens tocava a nosaltres. Mr Sam i jo mateix (amb l’ajuda molt especial de Dimitri Mendeléiev 😉 ) vam preparar i oferir un xou per a tots els alumnes i companys professos d’ESO on la ciència recreativa va ser la protagonista.

Gràcies, companys, per les fotografies que acompanyen aquest record. I, molt especialment, gràcies Sara, per les súper gravacions amb la GoPro! En guardo aquest recull d’1 min:

2019: Any Internacional de la Taula Periòdica

Emoció!

Tal i com acabo de repiulat per twitter (@pquimic) la IUPAC (@IUPAC) acaba d’anunciar per la xarxa social que el 2019 ha estat proclamat per les Nacions Unides (@UN) com l’ANY INTERNACIONAL DE LA TAULA PERIÒDICA

Si el 2011 (Any Internacional de la Química) ja va ser un gran any en el que vam dur a terme interessantíssims projectes per apropar la química a la societat… aquest proper 2019 en farem de grosses; n’estic segur 😉

#AITP2019

Tomàs Molina i Ruta Matemàtica a Girona #SC17Cat

Aquest cap de setmana a Girona encetem la Setmana de la Ciència 2017 (#SC17Cat) amb propostes genials.

Captura de pantalla 2017-11-11 a les 8.42.41

  • Aquest mateix matí de dissabte, de 10 a 12, l’Associació d’Ensenyants de Matemàtiques de les Comarques Gironines (@ADEMGI) ens proposa fer una ruta matemàtica per Girona on descobrirem la ciutat des d’un altre punt de vista. Sortida: 10h a la Plaça del Vi.

girona mates.jpg

Taula Periòdica dels Elements en “emojis” :O :D ;)

Del millor que he vist a twitter darrerament. Una d’aquelles coses que quan les veus t’exclames i et preguntes “Com és que no se m’ha acudit abans a mi?!”.

Per un fan de la divulgació científica en 140 caràcters i apassionat col·leccionador de Taules Periòdiques (dels Elements! Que avui dia sembla estar de moda col·locar altres objectes en ordenació de TP sense cap sentit de periodicitat en els grups i/o períodes) com sóc això va ser una gran descoberta. Tan senzill i tan bell. Una petita Taula Periòdica on a cada casella hi trobem un “emoji” (una emoticona) de whatsapp amb un objecte relacionat amb l’element en qüestió. Realment genial!

L’autora és @nicgaston

Una estrella per l’H (també haguéssim pogut posar aquesta icona a l’He, però el globus és genial!), la pila de Li, el Na a les salades patates i el K del plàtan… Curiós que ha hagut de fer servir l’icona del termòmetre d’alcohol tenyit de vermell pel Hg… els de whatsapp també han retirat els de mercuri per toxicitat 😉 M’encanta!

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Química de revetlla. Sant Joan entre flames i explosions

Al llarg d’uns quants anys, de forma consecutiva, a hores d’ara publicava una entrada dedicada a la química de la revetlla de Sant Joan, amb vídeos d’experiments relacionats amb el foc que jo mateix gravava al laboratori (2009) (2010) (2011) (2012).

Convençut, però, cada cop més, que una de les millors eines per a la comunicació és la infografia (ja deien que “una imatge val més que 1000 paraules”… a mi m’agrada afegir “i una infografia val més que 106 paraules”) i declarant-me, un cop més, fan i fidel seguidor del web Compound Interest avui, aquesta revetlla de Sant Joan 2017, celebro aquesta nit tan carregada de química amb un recull de les meves infografies preferides relacionades amb la química del foc, dels petards, els coets, la pólvora i els focs artificials, made by @CompoundChem.

Precaució, rauxa i … molta química en aquesta revetlla de Sant Joan 😉

Chemistry-of-Fireworks-–-Bangs-Crackles-Whistles

http://www.compoundchem.com/2015/11/04/fireworksounds/

The-Chemistry-of-Sparklers

http://www.compoundchem.com/2014/11/04/sparklers/

Firework-Colours-2015

http://www.compoundchem.com/2013/12/30/the-chemistry-of-fireworks/

Fireworks-–-The-Chemistry-of-their-Environmental-Effects

http://www.compoundchem.com/2017/01/05/fireworks-environment/

Chemistry-of-Gunpowder-v3

http://www.compoundchem.com/2014/07/02/the-chemistry-of-gunpowder/

Demà portem química al bar! “Pint of Science” Girona

Organitzat a nivell gironí pel comany Rafel Balaguer d’AstroGirona i Tel·lúrium, l’esdeveniment internacional de divulgació que porta la ciència al bar “Pint of Science” també té lloc a casa nostra –> Pint of Science Girona (#pint17GIR).

pint of Sci Gi 16.png

La nostra participació al Pint of Science de l’any passat.

L’activitat de divulgació científica que porta diverses disciplines d’aquesta al bar tindrà lloc entre avui dilluns i dimecres a 160 ciutats de 10 països d’arreu del món.

La nostra participació serà demà dimarts 16 de maig a 2/4 de 8 del vespre a la cafeteria Un sol Món! (Girona) amb UAu! Química sorprenent.

pint17gir.jpg

Diada de Sant Jordi… amb molta química!

site-logo-new-web-designQuina gran sorpresa! Els cracks de Compound Interest, que publiquen periòdicament boníssimes infogafies químiques, enguany ens fan un regal molt especial, als catalans. Al seu web han publicat, per l’ICIQ, una infografia sobre la química de la nostra Diada, i en català! L’han anomenat “Celebrating Sant Jordi (Saint George’s Day) Chemistry with ICIQ“.

st-georges-day-graphic-spa-web

st-georges-day-graphic-web

Taula Periòdica de Girona actualitzada, 2017 (revisada 2019)

Ahir anunciàvem que la Taula Periòdica de la Societat Catalana de Química ja està actualitzada amb els 118 elements coneguts, incorporant el Nh (113), el Mc (115), el Ts (117) i l’Og (118). Avui celebrem que la Taula Periòdica de Girona també està totalment actualitzada!

 

TP_Girona_2019

Taula Periòdica de Girona. Departament de Química de la Universitat de Girona. Actualitzada el 2017 i revisada el 2019 (#aitp2019) per Pep Anton Vieta.

El disseny va estar promogut des del Departament de Química de la Universitat de Girona (@QuimicaUdG), convocant el 2011 (amb motiu de l’Any Internacional de la Química) un un concurs que va guanyar la companya Imma Güell, en aquells moments doctorand al Departament. El desembre de 2011, quan la IUPAC els va fer oficials, jo mateix vaig actualitzar la taula amb els elements Fl (114) i Lv (116) i el passat 7 de febrer de 2017, amb motiu de la defensa de la meva Tesi Doctoral, vaig regalar als meus directors (Pep Duran i Miquel Duran) i professors que també m’han guiat al llarg d’aquests anys (Sílvia Simon i Fernando Blasco) la samarreta amb Taula Periòdica de Girona totalment actualitzada, essent la primera en català que incorpora els darrers elements: nihoni, moscovi, tennes* i oganessó.

samarretes tesi tp girona

Gràcies, Pep, Miquel, Sílvia i Fernando! #TesiPAV #TaulaPeriòdica #Girona @QuimicaUdG

Sí, molt divertida la progressió aritmètica que s’observa a la fotografia (que fa pensar en els Dalton, no el químic John Dalton, sinó amb els malvats germans de la sèrie Lucky Luke)… però jo surto perdent.

—–

*Actualització de l’entrada (juny de 2019, Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics #AITP2019): Després d’una discusió inicial amb el “tennessi” com a proposta original, el Ts (tenessine en anglès) ha acabat rebent el nom de tennes, acceptat tant pel TERMCAT com per la SCQ (IEC).

Referències: