Química recreativa al Bell-lloc de Girona

El passat matí de dimecres, membres de l’equip de divulgació científica Reacciona… explota! de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG hem participat d’una activitat de difusió i apropament de la química universitària als estudiants de darrer curs d’ensenyament secundari obligatori del col·legi Bell-lloc de Girona.

Hem fet 3 sessions d’1 h, amb 3 grups d’estudiants de 4t d’ESO, mostrant experiments en directe, amb els quals els estudiants ens han participat. També hem tingut temps de parlar amb ells i els seus professors sobre l’ensenyament secundari pel que fa a la química. Tots plegats arribàvem a la conclusió que trepitjar el laboratori és clau per a l’assoliment d’un bon coneixement en química preunversitària (al centre fan una molt bona feina amb l’assignatura “Experimenta”) i que les noves tecnologies proporcionen unes eines fantàstiques com a — a suport a l’aula (vídeos d’experiments químics i processos físics, models moleculars en 3D,…). Fins i tot un professor ens ha comentat com el va ajudar el Doctor Quantum per tal de fer entendre als estudiants de batxillerat conceptes com el principi d’incertes de Heissenberg o la dualitat ona-corpuscle.

A l’aula, a més a més de parlar de la UdG i la recerca en química que s’hi desenvolupa, hem aprofitat per parlar de l’AIQ2011, del centenari de la concessió del Premi Nobel de Química per a Madame Curie, i hem convidat a professors i estudiants a participar al bloc CatQuímica.cat enviant-nos entrades que publicarem amb il·lusió.

Per cert, avui, 27 de gener de 2011, a París tindrà lloc l’Acte Inaugural de l’Any Internacional de la Química 2011 (Programa dels actes). Tal i com hem recomanat al Bell-lloc, estiguem atens a la premsa per seguir-ne l’actualitat.

Deixa un comentari