Preuniversitaris i el Departament de Química UdG. Matins de la Química (16/02/11).

Avui estrenem el mes de març i, mirant enrere podem veure un mes de febrer farcit d’activitats de divulgació de la química que s’han dut a terme des del Departament de Química de la UdG (Universitat–>Secundària). Una d’elles és Els Matins de la Química, de la qual enguany hem celebrat la VIII edició.

Enguany hem creat aquest pòster on representem la Química a la UdG per a orientar aquests estudiants de secundària:

El passat 19 de gener ja vaig parlar de la primera sessió d’aquesta 8a edició d’ Els Matins de la Química. Avui presento unes quantes fotografies de la darrera sessió d’aquest any, 16 de febrer.

Estudiants al taller de química orgànica, Un remei pel mal de cap: identificació dels components d’un medicament; on s’analitzen els components de diferents medicaments emprant tècniques cromatogràfiques.

Estudiant al taller Fem d’alquimistes. Es transmuta una moneda de coure en “plata” i després en “or”.

Els 2 altres tallers que es varen dur a terme varen ser Vi comercial, vi casolà o most… Quin és quin?, en el que es determinen diferents paràmetres químics que permeten distingir les tres begudes derivades del raïm i Molècules ballant, on es simula a l’ordinador el moviment vibracional de les molècules.

D’aquesta manera els estudiants preuniversitaris es poden fer una idea de la química que es trobaran a la universitat, en les seves 4 clàssiques vessants (Química Orgànica, Q. Inorgànica, Q. Analítica i Q. Física).

Grup d’estudiants de Figueres i Les Alzines de Girona. Matins de la Química, 16/02/11.

Aprofito per penjar unes quantes fotos que ens va enviar un estudiant de l’INS Vicens Vives de Girona. En Guillem Serna va anar fent fotos al laboratori a mida que desenvolupava les pràctiques amb els seus companys, aquí en tenim un resum de les fotos que va fer a la pràctica d’alquímia:

Precisament ahir al bloc catquimica.cat la Directora del Departament de Química de la UdG va fer una entrada sobre aquesta VIII edició d’ Els Matins de la Química. Ja que parlem d’aquest bloc, recordem que durant aquestes jornades de contacte amb els estudiants preuniversitaris n’anem fent difusió, per exemple enganxant cartells a la Facultat. Des d’aquí també us convido a estar visitar catquimica.cat diàriament. Cada dia una entrada de química en català.

2 pensaments sobre “Preuniversitaris i el Departament de Química UdG. Matins de la Química (16/02/11).

    • L’experiment consisteix en addicionar 5 g de Zn a 100 ml de dissolució 6M d’NaOH i escalfar. D’aquesta manera generem l’anió zincat. Ara és moment d’afegir la peça de Cu (moneda de cèntim) a la solució i ara té lloc el procés redox. La moneda de Cu es va recobrint per una capa de Zn (aquí, alquímicament, diem que hem transmutat el Cu en Ag). Un cop ben recoberta, la treiem de la solució, la rentem amb aigua i l’apropem a la flama. Ara tindrà lloc el procés de formació de l’aliatge entre el Cu i el Zn, és a dir, el llautó (aparentment semblant a l’Au; amb el discurs d’alquimista diem que, finalment, hem transmutat la Ag a Au).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s