Sant Jordi 2011. Llibres de Ciència

banderessantjordi1

SANT JORDI té una rosa mig declosa,

pintada de vermell i de neguit,

CATALUNYA és el nom d’aquesta rosa

i SANT JORDI la porta sobre el pit.

La rosa li ha contat gràcies i penes

i ell se l’estima fins qui sap a on,

i amb ella te més sang a dins les venes

per plantar cara a tota els dracs del món.

Ja ha arribat Dissabte Sant i, enguany, coincideix amb la Diada de Sant Jordi. Catalans i catalanes celebrem la diada del nostre Patró regalant roses i els llibres a les persones estimades. Diada literària, amb poemes patriòtics sempre presents, com el que componen els anteriors versos de Josep Maria de Segarra. Recordem, d’aquesta manera, la fantàstica llegenda del cavaller que va salvar la princesa d’acabar devorada per la terrible bèstia.

Bonic dibuix que encapçala el díptic que va editar l’Ajuntament de Blanes per a informar de les activitats d’aquests dies, per a celebrar la Diada de Sant Jordi a la nostra vila.

Cada diada de Sant Jordi em cauen alguns llibres científics. Aquí tenim els d’aquest any:

  • 100 preguntes de física. Per què volen els avions de paper, i per què volen els de debò. Del físic Jordi Mazon Bueso. ISBN: 978-84-9791-862-6.
1 pregunta interessant per pàgina, desenvolupada de forma amena. Per exemple, trobarem resposta a “Què és i per a què serveix un Sincrotró?” o “Es pot viatjar en el temps?”. Ja n’he llegit uns quants i el recomano tant per a científics com, sobretot, per a aliens a la ciència.

  • La Porta dels tres panys. De la física quàntica Sònia Fernández-Vidal. ISBN: 978-84-246-3576-3.
A diferència del llibre anterior, del qual ja tenia constància, aquest l’he conegut quan m’ha caigut a les mans. L’he começat a llegir i és magnífic. M’agrada molt. L’autora, en format de novel·la, amb gran imaginació, ens parla de fenòmens quàntics, els quals estan al límit de la ciència i la màgia. Molt recomanable.
  • Nous quaderns de l’alquimista. De Josep Palau i Fabre.
Aquest llibre el vaig aconseguir jo mateix el passat dimecres quan, a la Biblioteca de Blanes, es va celebrar la II Fira del Llibre Usat. Des de l’any passat, els bibliotecaris fan una parada davant de la bilioteca per a clebrar l’arribada de Sant Jordi, on poosen a disposició de blanencs i blanenques els llibres descatalogats de l’any.
Entre una pila de llibres de totes les temàtiques, només de veure l’Ouroboros a la portada d’aquest ja hi vaig anar de cap.

Ja que hi som, aprofitaré per recomanar altres llibres científics per si heu de fer l’obsequi del dia i aneu perduts. Aquests llibres també són novetats d’aquest any i algun encara l’estic llegint.

  • Els Elements. Una exploració visual de tots els àtoms de l’Univers. De Theodore Gray, traduït enguany al català en motiu de l’AIQ2011. ISBN: 978-84-9965-020-3 [IEC]. Una veritable meravella, una joia. Imprescindible a totes les biblioteques. (Entrada sobre la presentació del llibre a l’IEC, el passat 07/04/11).
  • Ullals. Del científic blanenc Salvador Macip i Sebastià Roig. ISB: 978-84-246-3752-1. Història trepidant que barreja elements de ciència ficció i moments de, fins i tot error, per mostrar mètodes d’educació salvatges. Precisament ahir el vaig acabar i recomano molt la seva lectura. Es tracta d’una altra gran obra del duet català. Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil 2010.

Bona Diada de Sant Jordi i feliç lectura!

3 pensaments sobre “Sant Jordi 2011. Llibres de Ciència

    • Potser poc científica (tot i que, com que la ciència és a tot arreu, ja en trobaríem; per exemple, la química que afegeixen a la pastarada dels àpats… jeje) però un dels autors és científic!
      Realment m’ho vaig passar molt bé llegint-lo (també vaug patir, evidentment).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s