Així hem vist el modest eclipsi de Sol des de Blanes

The lion sleeps… today!

gloriaAixò mateix, a diferència de l’evidència que ens recorda a la cançó del gran film de nostra infantesa, El Rei Lleó, avui els lleons i altres bèsties centreafricanes s’han adormit a migdia, ja que el sol s’ha apagat com si de la nit es tractés. Sota el paraigües del Projecte GLORIA (@GloriaProject), un equip de científics i aventurers avui s’ha endinsat a la riba Est del llac Turkana, a Kenya, per gravar i emetre en diecte les imatges de l’eclipsi que allà ha estat total.

L’hem pogut seguir en directe per http://live.gloria-project.eu/; aviat vídeos en diferit i fotos de l’expedició.

GLORIA stands for “GLObal Robotic-telescopes Intelligent Array”. GLORIA will be the first free and open- access network of robotic telescopes in the world. It will be a Web 2.0 environment where users can do research in astronomy by observing with robotic telescopes, and/or by analysing data that other users have acquired with GLORIA, or from other free access databases, like the European Virtual Observatory (http://www.euro-vo.org).

A Blanes (41°40’37”N, 2°47’30”E) el màxim d’ocultació ha estat prop del 0.5%, és a dir, ha costat molt de veure… però hem vist aquest eclisi parcial, tal i com s’aprecia a la següent foto que he fet des de casa.

DSCN8846_2

Evidentment que ens hem protegit (tant els nostres ulls com el mateix objectiu de la càmera) amb uns quants negatius de fotografia.

DSCN8823

La Lluna fregant el Sol sobre Sa Palomera; Blanes, 03/11/13; 13:33h.

Al bloc de Rafael Balaguer (@RafelBalaguer), qui avui ha organitzat una observació des de Llagostera (que m’he perdut però espero veure’n les fotos), vèiem aquesta claríssima simulació de la posició del Sol respecte la Lluna per un observador col·locat a casa nostra.

eclipsi

bcn

I, per altra banda, el divulgador Francesc Pruneda (@francescpruneda) avui ha estat a Lanzarote, per obervar i informar-nos via web de l’eclipsi parcial amb ocultació del 30%. Malauradament el mal temps les ha impedit d’observar i prendre imatges de l’eclispsi.

francescpruneda

En aquests moments recordo el matí dia 4 de gener de 2011 quan, en el seu llevant sobre el mar de Blanes, el Sol va anar pujant eclipsat per la Lluna. Aquell cop va ser més espectacular que avui; ara bé, un eclipsi sempre és bonic de seguir. Es tarcta d’un dels molts emotius espectacles que ens ofereix la natura.

Referències i més info:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s