10 Anys de Viquipèdia Química a l’AIQ2011

El 15 de gener de 2001 va néixer Wikipèdia, l’enciclopèdia. Un parell de mesos més tard, el 16 de març de 2001, naixia la seva edició en català, la Viquipèdia. En motiu del 10è aniversari de l’enciclopèdia, la Wikimedia Foundation ha engegat un projecte col·laboratiu de celebració arreu del món i, des de la Viquipèdia en català també s’ha proposat l’organització d’un seguit d’actes durant el mes de març, especialment entre els dies 16 i 20 d’aquest mes, arreu dels Països Catalans (calendari d’actes).

Precisament ahir, 17 de març, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona ha tingut lloc l’acte de celebració del 10è aniversari de Viquipèdia, acte organitzat per Amical Viquipèdia i la Càtedra de Cultura Científica i Comuniació Digital (c4D) de la UdG.

Sílvia Simon, directora de la C4D, entrevistada pel Canal Català Girona Pla abans de l’inici de l’acte.

D’esquerra a dreta, Sílvia Simon (Directora de la C4D), Arnau Duran i Marc López (Amical Viquipèdia) i Jordi Regincós (adjunt de TIC al vicerectorat de projectes estratègics de la UdG i professor del Dept. d’Informàtica i Matemàtica Aplicada). A la segona imatge es pot apreciar com la directora de la C4D va mencionar aquest bloc a l’acte (això no m’ho esperava).

Sota el títol La Viquipèdia, un instrument que incrementa la Cultura Científica de la nostra societat, una clau en la Comunicació Digital, la directora de la C4D va encetar l’acte. Perquè la Viquipèdia està molt relacionada amb la ciència en general i la química en particular, com a font de referènia, cada cop més contrastada i rigorosa (especialment la catalana) aquest acte s’ha organitat en sintonia amb la càtedra científica i a la Facultat de Ciències de la UdG. Concretament enguany, a més dels 10 anys de l’enciclopèdia d’escriptura col·laborativa, al celebrar-se l’Any Internacional de la Química, des de la C4D hem emmarcat l’acte dins dels organitzats en motiu de l’AIQ2011, per aquest motiu l’acte ha estat presidit pel logotip de l’any de la química.

Abans de donar la paraula als membres d’Amical Viquipèdia que ahir varen participar a l’acte a la Facultat de Ciències de la UdG, la mateixa directora de la C4D va voler acabar relacionant més directament la Viquipèdia amb la Química, presentant el llibre International Year of Chemistry, el qual ha estat editat per la IUPAC, l’ACS i la RSC mitjançant un recull dels articles de més qualitat de la Wikipedia en llengua anglesa. Des de la C4D estem pensant en fer quelcom semblant com a recull de l’AIQ2011 en català, mentrestant hem d’entrar a la Viquipèdia com a editors per tal d’aclarir les entrades relacionades amb la química que coixegen més.

Fi de l’acte d’ahir. Els ponents, Arnau Duran (Amical Viquipèdia), Jordi Regincós, Marc López (Amical Viquipèdia) i Sílvia Simon (directora C4D UdG).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s