Trànsit de Venus; La propera matinada, gaudeix de l’espectacle astronòmic!

La propera matinada no ens podem perdre l’espectacle astronòmic de la temporada. Es tracta del trànsit de Venus, és a dir, el pas del planeta Venus per davant del Sol, vist des de la Terrra; un fenomen molt poc freqüent. El nostre país, i concretament des de la costa, serà un dels pocs llocs de la Península Ibèrica des d’on es podrà observar el trànsit, tal i com veiem a la següent figura.

Figura extreta del bloc Tel·lúrium, de Rafael Balaguer.

La propera matinada, el Sol sortirà per l’horitzó Est a les 06:13 i Venus ja es trobarà sobre el disc solar. Fins a les 6:55 que el planeta sortirà totalment del disc, serà el moment de gaudir de l’espectacle.

Evidentment que, per trobar un indret amb l’horitzó Est net d’obstactes, la costa serà el millor lloc d’observació del fenomen. Per aquest motiu s’han preparat moltes plantades de telescopis protegits (alerta en observar el Sol!) a les poblacions costaneres.

Per exemple, el meu professor d’astronomia preferit, Rafael Balaguer, ens convida a la plantada que faran, des de l’Agrupació Astronòmica de Girona, a Platja d’Aro. També des de la nostra vila de Blanes s’organitza una plantada de telescopis, per part dels amics amants de l’astronomia, encapçalats per en Josep Gaitan, al final de la carretera de La Tordera.

Magnífica imatge del trànsit de Venus de 2004 des de casa; me l’acaba d’enviar en Josep Gaitan.

Animeu-vos a anar a Blanes, Platja d’Aro o intentar observar el fenomen des d’on us trobeu (repeteixo que és molt important la protecció ocular per a les observacions solars). Mitjançant aquest programet que ens recomana en Rafael Balaguer, http://photoephemeris.com/, podem calcular la visibilitat del fenòmen des de la vostra ubicació. Me’n vaig a jugar un amica amb ell!

Malauradament, per temes d’agenda, em pedré el fenomen en directe (l’hauré de seguir a través d’una pantalla) i em sap greu ja que la propera ocasió que tindrem per veure’l serà l’11 de desembre de 2117! Evidenment que penso estar corrent per aqui, però potser tindré el telescopi un amica oxidat…

Segueix el #TransitVenus en directe per Internet a http://www.parcastronomic.cat/live/ @TVenus2012 via @buscaciencia

Parlant de la prèvia d’aquest fenomen, recordo perfectament el màgic matí de gener de 2011, quan, amb la plantada de telescopis al passeig de mar, blanencs i blanenques vàrem gaudir de l’eclipsi parcial de Sol… va ésser astronòmic!

https://pepquimic.wordpress.com/2011/01/04/eclipsi-parcial-de-sol-040111-les-fotos/

Mes info i referències:

Deixa un comentari