V Fira de la Química, St Albert 09

Avui, dia 13 de novembre de 2009, a la Facultat de Ciències de la UdG és festa grossa! Aquest matí hem celebrat la diada de Sant Albert (patró dels científics, 15 de novembre) amb la V Fira de la Química.

1

Rebuda dels estudiants de batxillerat dels diversos centres de la demarcació que avui ens han vingut a visitar. Vestíbul de la Facultat de Ciències, 10 h.

Els estudiants de batxillerat que avui hem rebut a la Facultat de Ciències de la UdG han pogut gaudir i participar de diversos tallers, exposicions, demostracions i xerrades de divulgació científica.

Així s’ha inaugurat l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya, resultat del treball acadèmicament dirigit dut a terme pel company Pau Bosch i el professor Pep Duran. L’exposició s’ha presentat en forma de plafons informatius on, de forma detallada, s’hi ha mostrat la importància de la química en la investigació i síntesi de nous materials, més resistents i lleugers, necessaris per a facilitar i incrementar la seguretat  dels diversos esports de muntanya com l’apinisme o l’escalada. L’exposició ha estatat acompanyada per una espectacular exhibició d’escalada a càrrec dels professionals d’Aresta.

2

Inauguració de l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya per part dels autors, Pau Bosch i Pep Duran (Química UdG, C4D UdG).

4

Exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya. D’esquerra a dreta, Jordi Cañigueral (alpinista), Pep Duran (Departament de Química UdG/ C4D UdG) i Pau Bosch (estudiant de químiques, UdG).

5

9

Exhibició d’escalada a càrrec dels professionals d’Aresta en motiu de la inauguració de l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya.

Els estudiants preuniversitaris que havui han visitat la Facultat de Ciències també han pogut participar en diversos tallers com el Racó del fred: Petrifiquem una flor o Què és un superconductor. On han pogut descobrir algunes aplicacions del nitrogen líquidm, com la congelació ràpida de diversos materials o proporcinar la propietat de superconductivitat a un tipus de ceràmica.

8

Taller Què és un superconductor. Els alumes han pogut veure amb els seus propis ulls com una ceràmica tipus YBCO presenta superconductivitat quan és refrigerada amb nitrogen líquid i com fa levitar un imant. Així, han pogut entendre la seva aplicació en els trens Maglev i han discutit la seva possible aplicació en la conducció d’electricitat.

Una altra exposició que s’ha presentat a dia d’avui ha estat la titulada Química entre fogons on s’ha presentat la química de la cuina i el rebost de casa. Vinagre, sucre, sal, cafè, lleixiu, oli o tefló… tot és química! D’aquesta manera volem mostrar la quotidianitat de la química a les nostres vides.

10

Exposició Química entre fogons.

Per acabar la festa de la Ciència hem tingut el gran honor de comptar amb la presència de Francesc Mauri, un dels homes del temps de TV3. Qui ens ha ofert durant tants anys, i esperem que en segueixi molts més, la informació meteorològica del nostre país, avui ens ha presentat la xerrada El canvi climàtic: què hi podem fer. L’Aula Magna de la Facultat de Ciències s’ha fet petita per escoltar Mauri, qui ens ha presentat el fenomen del canvi climàtic com a normal com a concepte (tot canvia i el clima també ho ha get sempre) però anormal (i preocupant) per la velocitat que presenta des de fa uns anys per la influència humana en aquest canvi i els greus efectes mundials que comencem a notar. Hem conegut que el gas que influeix en major grau en l’efecte hivernacle és el vapor d’aigua, seguit del CO2 i que tenim alternatives a les fonts d’energia actuals, les quals ens causen una dependència dels altres països, com són les energies renovables.

DSC05150

D’esquerra a dreta. Francesc Mauri (conferenciant, meteoròleg de TVC), Victòria Salvadó (Química UdG i Degana Facultat de Ciències UdG) i Miquel Duran (Química UdG i Vicerector de política Científica UdG).

DSC05176

El canvi climàtic: què hi podem fer.
Xerrada a càrrec de Frances Mauri.

DSC05185

Acabada la xerrada en Francesc Mauri m’ha pogut dedicar el llibre El nostre temps: Amb les fotografies dels espectadors de TV3.

Molt bona diada de Sant Albert a tots els científics i aficionats a la Ciència i molt bona entrada a la Setmana de la Ciència 09!

Entrades relacionades:

3 pensaments sobre “V Fira de la Química, St Albert 09

  1. Retroenllaç: Diada de St Albert 2010. Festa Major de la Ciència. « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s