Altocúmuls lenticulars. De Química UdG a El Temps de TV3

Ahir al vespre, des dels despatxos del Departament de Química de la Universitat de Girona, i de tota la Facultat de Ciències, vàrem poder gaudir d’una bonica posta de sol, acompanyada d’uns elegants i modulats altocúmuls lenticulars. Una foto que en vaig fer va ésser comentada per Tomàs Molina a l’espai El Temps de TV3 després del TN Vespre d’ahir (es pot tornar a veure a 3 a la carta).

Els altocúmuls són uns núvols que es troben a força alçada, fins a uns 6000 m. En cas de forts vents i en zones muntanyoses, aquests núvols són modulats fins a adoptar aquestes formes lenticulars, les quals a vegades ens fan veure “OVNI’s” al cel.

Fig 1. Classificació dels núvols per l'alçada

Entre els aficionats a la meteorologia, és coneut el cas del “pollastre rostit” , el qual ens encanta de posar com a exemple de núvol lenticular i que veiem a la següent foto de Ramon Baylina (observador meteorològic de Sort), presa a 1992 amb càmera analògica, evidentment.

Fig 2. El "pollastre". Foto, Ramon Baylina, 1992

De la mateixa manera, a mi m’encanten, especialment, els capells que a vegades veiem sobre un cúmul o cumulonimbus, o bé sobre una muntanya com és le cas de l’espectacular cas del mont Fuji.

Fig 3. Capell lenticular sobre el mont Fuji (Japó)

Si us agraden els núvols us recomano el web http://www.clouds365.com/, així com el llibre Pretor-Pinney, G. The Cloud Collector’s Handbook. London: Hodder & Stoughton Ltd. ISBN 978 03 409 1943 9.

Referències:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s