Màgia de la Química a Primària. Experimentem amb àcids i bases

Aquest matí de dimecres (de 9 a 13 h) l’he passat a l’escola El Bosc de la Pabordia, on he fet participar als alumnes de 1r, 2n i 3r de Primària al taller “La Màgia de la Química” que vàrem crear des de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG.

El taller l’hem basat en reaccions àcid-base que els alumnes poden fer a casa, al costat d’un adult, amb poca perillositat utilitzant reactius i material totalment casolans.


D’aquesta manera, mitjançant reaccions visualment atractives de canvis de colors al mesclar solucions amb l’extracte de col llombarda com a indicador de pH natural, aconseguim l’objectiu d’introduir conceptes com “reacció química “, “àcid”, “base”, pH o “indicador d’acidesa”. De la mateixa manera, s’aconsegueix que els alumnes de primària apliquin un procés deductiu, utilitzant el mètode científic, per tal d’esbrinar l’acidesa de productes desconeguts un cop assolits els conceptes i haver experimentat amb productes coneguts de referència (com el vinagre com a àcid i el bicarbonat com a base).

També treballem la seguretat al laboratori, mostrant com ha de ser el material de protecció (bates, ulleres, guants,…) i com haurien de reproduir els experiments a casa. De la mateixa manera també tractem el tema dels detergents, explicant per quin motiu NO han de mesclar (ni manipular-los, si són gaire petits) diferents detergents (ni deixar que els pares ho facin) i, perquè ho entenguin, posem l’exemple de la perillosa mescla entre lleixiu i salfumant.

M’ha agradat molt veure que les diferents classes del centre estan dedicades a personatges destacats de la història de la ciència. Especialment m’ha fet molta il·lusió veure la porta de la darrera classe que he visitat (a les 12 h, la de 3r). Es tracta de la classe Marie Curie! Ens ha servit d’excusa per parlar una mica de la científica, els seus descobriments (entre els quals el Ra i el Po), el Premi Nobel de Química de 1911 i el present Any Internacional de la Química, en el centenari d’aquesta fita.

Perquè creiem en la divulgació de la química als inicis del procés d’ensenyament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s