Celebració Periòdica. Aniversari de les Octaves de Newlands i Mendeléiev

La nostra estimada Taula Periòdica està de celebració.

En primer lloc, avui fa 149 anys que el químic britanic Newlands va publicar On relations among the equivalents, a Chemical News (J. A. R. Newlands, “On relations among the equivalents,” Chemical News 7, 70-72 (1863)). En aquella publicacio, el 7 de febrer de 1863, Newlands va establir relacions numèriques entre les masses atòmiques d’elements coneguts. Aquella descoberta, al cap d’un parell d’anys va portar el químic britànic a publicar la Llei de les Octaves.

Va ésser una bona proposta per ordenar els elements químics coneguts (llavors, 56) però no la definitiva. Tots sabem que 6 anys després, el químic rus Mendeléiev va publicar la que considerem 1a Taula Periòdica dels elements.

Precisament, Dmitri Mendeleiev va néixer el 8 de febrer de 1834 a la ciutat russa de Tobolsk. De manera que demà celebrarem el 178è aniversari del naixement del pare de la Taula Periòdica. Un motiu més de celebració.

Avui i demà, un parell de dies per recordar els qui treballaren i innovaren de valent per a classificar els elements coneguts (per ser justos també hem de recordar altres quimics,  com Meyer o Döbereiner). El fruit ha estat l’eina més preuada pels químics i, segurament, la taula de classificació mes famosa del món.

Referències:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s