Experiment de Física Recreativa amb Pep Duran a Espai Terra de TV3

Ahir al vespre, amb motiu de l’anunci del darrer enigma d’El Joc de Catalunya d’Espai Terra de TVC, en Pep Duran (C4D UdG) va ésser convidat al plató del programa on va dur a terme, en directe, un refrescant experiment de física recreativa.

espaiterra còpia

Figura 1. Impressió de pantalla del moment clau de l’experiment. Gravació del programa d’ahir: http://www.tv3.cat/videos/4614656/Espai-Terra–17062013

Tal i com hem fet en dues altres ocasions, en les quals jo mateix vaig ésser convidat al programa conduit per Tomàs Molina (Experiment de química recreativa a Espai Terra de TVC i Electròlisi de l’aigua. Experiment per a Espai Terra de TV3), ahir al vespre en Pep Duran va reproduir el famós experiment d’addicionar caramels mentolats a refresc de cola. No es va tractar només de fer caure Mentos a una ampolla de Cola, sinó que Duran va aplicar del mètode científic amb l’objectiu clar de parlar de la tensió superficial de l’aigua en un ambient festiu.

DSCN0012

En Tomàs Molina es posa la bata. Vaig seguir el programa en directe des de Nottingham, on estic fent estada de recerca.

Cada dilluns hem pogut seguir la nova pregunta del concurs El Joc de Catalunya, conduit per Jordi Aguilera, que ha comptat amb milers de participants d’arreu del país (un servidor va  anar molt bé fins que va punxar amb el nombre d’escales de la catedral de Tarragona 😉 ). La darrera pregunta, que es va anunciar ahir, fa referència als “sillons” catalans més frescos, de manera que fer un experiment amb refrescos era la millor manera d’anunciar-lo. A més a més ara que ens trobem a les portes de l’estiu, fer una mica de mulleder fins i tot s’agraeix.

croma_1

Figura 2. Foto feta al plató d’Espai Terra; Sant Joan d’Espí, estudis de TVC, 17/06/13.

Tal i com podem apreciar a la Figura 1 i a la Figura 2 (foto feta al plató, on només es veu el croma de color blau en comptes del decorat virtual que veiem per pantalla), l’experiment va consistir en addicionar el mateix número de caramels mentolats a ampolles de diferents begudes carbonatades del mateix volum (cola, cola light, taronjada i gasosa; d’esquerra a dreta). Fent caure els caramels de cop i al mateix moment a les diferents ampolles, el resultat va ser que el guèiser sortint de l’ampolla de cola light va ser el que va arribar més amunt. Es tracta d’un procés físic, on el caramel actua de centre de nucleació perquè el diòxid de carboni dissolt en la beguda s’alliberi a gran velocitat (cal dir que també hi té lloc reacció química en la qual la goma aràbiga continguda al caramel disminueix la solubilitat del CO2 a la solució i també intervé el sucre o edulcorant de les begudes -per aquest motiu veiem la flagrant diferència entre la cola i la cola light-).

A un article publicat el 2007 a la Journal of Chemical Education (American Chemical Society) titulat “Mentos and the Scientific Method: A Sweet Combination” es publicà el resultat de l’aplicació del mètode científic per a l’experiment en qüestió. Podem llegir un post sobre l’article al bloc CPI.

Captura de pantalla 2013-06-17 a les 19.20.10

Jordi Aguilera i Pep Duran abans de fer l’experiment.

Per acabar, i ara que estem a punt d’entrar a l’estiu, recomano una bona broma per poder fer als amics (si mai us demanen una cola amb gel) i aquest refrescant experiment a l’engròs, amb tanta ciència, simetria i harmonia. Va ser gravat per Eepybird i es van fer servir 200 L de cola i 523 caramels Mentos.

Més info i referències:

Deixa un comentari