Feliç dia del Mol!! 6:02 10/23

Avui, 23 d’octubre, des de les 6:02 am fins a 6:02 pm (6:02 10/23 a l’estil Nord-americà d’escriure les dates) els químics i químiques Nord-americans celebren el dia del Mol per commemorar el nombre d’Avogadro, 6.02·1023, tan important en química.

moleday

El dia del Mol té l’origen en un article d’un professor d’institut a la revista The Science Teacher , a principis de la dècada dels 1980’s, el qual que va proposar celebrar aquesta festa en aquesta data. Inspirat en aquest article, Maurice Oehler, en l’actualitat professor d’institut juvilat de Wisconsin, va fundar the National Mole Day Foundation (NMDF) el 15 de maig de 1991. Aquesta celebració anual consta d’una sèrie d’activitats divulgatives amb l’objectiu de motivar a la gent, i especialment als estudiants, amb la química.

Un mol és una de les unitats base del Sistema Internacional i es defineix com la quantitat d’una substància que conté un nombre de partícules o entitats elementals igual al nombre d’àtoms contingut en 0.012 kg de l’isòtop carboni-12. Aquest nombre és igual a 6.02·1023 i es coneix com a nombre d’Avogadro. D’aquesta manera el nombre de molècules contingudes en un mol d’aigua és de 6.02·1023.

Al voltant del concepte de mol se n’han fet molts acudits, sobretot en anglès relacionats amb la semblança entre les paraules Avogadro i abocado (alvocat), com el que podeu trobar a la referència 1 i d’altres que juguen amb la polisèmia de la paraula anglesa mole (mol i talp en català).

A: What do chemists use to make guacomole?
B: Avogadros.

A: How many atoms in a guacamole?
B: Avocado’s number.

I sabeu aquell que diu que diu que la música preferida d’Avogadro era el Rock’N’Mol?

Una celebració semblant al dia del Mol americà la durem a terme a la Facultat de Ciències de la UdG el proper 13  de novembre en motiu de la diada de Sant Albert, patró de les ciències. Quan tinguem el programa de la festa ja el presentaré al bloc, ara per ara només puc avançar que enguany, a part dels experiments divulgatius de química recreativa com acostumem a fer,l’eix de la festa serà la química dels materials d’alpinisme i escalada amb una exposició i demostració d’aquesta química tan aplicada, en actual investigació i descobriment de nous materials més resistents, segurs i lleugers.

Referències

2 pensaments sobre “Feliç dia del Mol!! 6:02 10/23

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s